ISSN 2232-9080

 
 
 
 
 
 
 
 

Sažetak: U radu je prikazan slatkovodni vapnenac mostarska miljevina (miljevina), koji je u procesu dijageneze zadobio specifičnu orijentaciju i strukturu, što mu je dalo specifična fizikalna svojstva, koja nemaju geološki stariji, kompaktni (gusti) vapnenci. Prikazani su rezultati dosadašnjih ispitivanja miljevine iz ležišta Mukoša kod Mostara i iz nekoliko objekata u Mostaru. Miljevina je manje kristalna, manje gusta, pa time i manje izdržljiva na procese kemijskog propadanja i propadanja uzrokovanog kristalizacijom. Zbog visoke apsolutne poroznosti otvorenih pora miljevina ima visoko upijanje vlage, te naglašeno kapilarno upijanje vode, pa ju nije bilo poželjno ugrađivati na površine izravno izložene kvašenjem kišom i naletima vjetra, već je zaštićivana fasadama, uz primjenu druge vrste kamena u dijelu objekta u dodiru sa tlom. U drugom dijelu rada prikazani su rezultati ispitivanja miljevine u okviru diplomskog rada, posebno postojanosti na mraz, uz odgovarajuće zaključke i usporedbe sa ranijim rezultatima.

Ključne riječi: slatkovodni vapnenac, miljevina, Mukoša, postojanost na mraz


 PDF Cijeli rad (HR verzija)

 PDF Cijeli rad (EN verzija)

LICENCE:
Creative Commons License
All papers from e-Zbornik are licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.

     hrcak oznaka

     EBSCO highres

     

doaj